SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Članovima radne grupe 01.12.09.


Poštovani,

Nakon isteka 2 meseca našeg učešća u Radnoj grupi, želimo da Vam ukažemo na pozitivne stvari  i dešavanja koja nam se ne dopadaju.

Drago nam je da ste nam ukazali poverenje i omogućili da kroz radnu grupu zastupamo interese taksi preduzetnika koje predstavljamo. Koliko smo obradovani tom činjenicom da smo dobili priliku  da damo svoj doprinos unapređenju i poboljšanju radnog okruženja u kojem obavljamo svoju delatnost, iznenađeni smo i činjenicom, da zbog raznih uticaja i interesa koje se iznose u vidu špekulacija, radna grupa i mi ne možemo da se bavimo konkretnim predlozima, reaalizacijom naših zahteva kroz lokalnu ili republičku upravu.
Razmislite o ovome:
Ideje koje čujemo na sastancima su sjajne, ispričane lepo i kao takve su u skladu sa interesima taksi preduzetnika.Ko treba da ih sprovede, i da ih u naše ime prezentuje i obrazloži počinje da biva problem. Postoje opcije starih, iskusnih (često razočaranih i nepoverljlivih)  i novih koji su željni promena (ubeđeni da to može i bolje).
Imamo zahteve koji  TRAŽE HITNO rešavanje, a  naši sastanci su pretvoreni u panele, razmenu mišljenja i sjajnih ideja često  bez konkretnog zaključka. TEOREMA DA, REALIZACIJE NEMA.
Kako bi pozitivnu energiju koja postoji iskoristili na najbolji i najpraktičniji način, predlažemo sledeće:
1.    Da se usvoji zajednička platforma trenutnih problema
2.    Odrediti prioritete iz naših trenutnih  zahteva
3.    Napraviti program i usvojiti način rada kako bi realizovali naše zahteve


U vezi napred navedenog, predlažemo:
1. Platforma je već urađena, i to su naši trenutni zahtevi (svih sedam OROČITI),
2. Prioriteti su (svi podjednako važni i hitni):
•    Tender Jata
•    Fiskalne kase
•    Amadman za uklanjanje divnjaka
•    Minimalna cena ( usvojena velikom većinom predstavnika taksi-preduzetnika)
•    Neizdavanje novih dozvola



S tim u vezi, pitanjima koje rešava lokalna samouprava treba dati pomoć ukoliko imamo mišljenje pravnika po pitanjima koje smo nabrojali.Tražiti jasno oročenje ispunjenja naših zahteva od strane lokalne samouprave.
U delu fiskalnih kasa, treba jasno uputiti zahtev Republičkim organima i napraviti jasan dogovor našeg delovanja u slučaju da se naš zahtev odlaganja fiskalnih kasa ne ispuni.

3.Posvetiti se ispunjavanju prethodnih prioriteta, i tražiti oročavanje od nadležnih uprava, i tek nakon ispunjenja prethodnih zahteva posvetiti se licencama i predlozima koji se tiču toga, jer je to veoma bitno pitanje za taksi.preduzetništvu u Beogradu i Srbiji.

Pomenuli ste nam da se amsdmani i zakoni ne usvajaju tako lako, i da Amadman koji se tiče divljaka i licenciranja treba da ide zajedno.    
Mi ipak smatramo da  treba dati prioritet rešavanju pitanja divljaka i predati taj amadman, a da se naredni period posveti izradi kvalitetnog predloga licenciranja taksi prevoza koji će predstavljati boljitak za taksi preduzetnika, jer to nije pitanje koje treba da se rešava preko noći.
Ne učimo starog pevca kako da radi neke stvari, želimo da se stvari rešavaju korak po korak.Kada krenemo da rešavamo sve , dođemo do toga da se ne rešava ništa, što je i najgore za sve nas.
Uvereni smo da ste protiv iscrpljujućih sastanaka koji su često bez konkretnog zaključka,sadašnji predlozi i  pokrenuti zahtevi trenutno  kulminiraju i sada je pravi trenutak da iskoristimo šansu da se svari pozitivno rešavaju u korist taksi preduzetnika.
Zaključak:
Usresrediti zajedničku energiju i znanje  po rešavanju pitanja;
1.    Tender Jata (poslati dopis Gradonačelniku sa pravnim tumačenjem koje smo dobili)
2.    Fiskalne kase (uputiti zahtev Ministarstvu trgovine, oročiti ga navesti im posledicu neispunjenja zahteva)
3.    Amadman za uklanjanje divnjaka (dati komentar, i tražiti efikasnu oročenu realizaciju našeg zahteva)
4.    Minimalna cena ( usvojena velikom većinom predstavnika taksi-preduzetnika)
5.    Neizdavanje novih dozvola (tražiti izveštaj koliko ih je trenutno i koliko ih je sa presudom koju grad mora da ispuni)

Tražiti prvo rešavanje ovih pitanja, pa se nakon toga posvetiti licenciranju koje za osnovu mora imati jedna licenca=jedan taksi-preduzetnik

S poštovanjem,

SITAB