SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Kako je nastao SITAB?

       Taxi preduzetnici sa taxiforuma, nakon saznanja da se radi na uništavanju taksi-preduzetništva  novim predlogom  ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU, odlučuju i zakazuju sastanak taxi preduzetnika Beograda za 29-i Avgust 2009. god. Po taxi stajalištima su deljeni flajeri sa sažetim problemima taxi preduzetnika i pozivom na okupljanje u prostorijama konferencijske sale u Beogradu, ulica Murska 14.

         Odazvalo se oko 220-250 taxi preduzetnika i došlo na sastanak, gde su taksi-preduzetnici Beograda upoznati sa programom SITAB-a i razlozima osnivanja SITAB-a.

       Osnovno razlog osnivanja SITAB-a je predlog ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU od 24.03.2009.god. gde se u članu 36 stvarala mogućnost da ''licence'' dobiju i pravna lica, cime bi im i zakonski bilo omoguceno da zapošljavaju vozace sa trecim stepenom strucne spreme i ''B'' kategorijom. Na ovaj nacin bi se zakonski stekli uslovi za uništavanje privatnog preduzetnistva u oblasti taxi delatnosti.

        Na sastanku taxi-preduztnika je dogovoreno i odluceno da se taxi preduzetnici moraju suprotstaviti ovakvim predlozima zakonskih izmena, kako bi sacuvali svoj polozaj preduzetnika u obavljanju taxi delatnosti. Sa tim ciljem predlozeno je da se taxi-preduzetnici organizuju  sa ciljem zastite svojih legitimnih interese, preko izabranih predstavnika taksi-preduzetnika pred lokalnom i republičkom upravom.

           SITAB je napravio PODNESAK, koji je i osnovni dokument zalaganja okupljenih taksi-preduzetnika.

         Organizaciju taxi-preduzetnika smo nazvali SINDIKAT TAXISTA BEOGRADA i sazvali skupstinu taxi preduzetnika koja je izglasala osnivanje i statut sindikata.

Predata je kompletna dokumentacija za registraciju Sindikata u Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, ali je odgovor bio negativan jer taksi-preduzetnici ne mogu da se sindikalno organizuju kao  samozaposlena lica  nemaju status zaposlenog, nemaju poslodavca i ne mogu da traže sindikalna prava od poslodavaca.

 

Ime je ostalo, ali smo registrovali Strukovno udruženje taksi-preduzetnika, što i danas jesmo, kao jedini zakonski okvir za okupljanje taksi-preduzetnika.

Tako je nastao SITAB