SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Захтев Градоначелнику за формирање нове радне групе -10.03.10.


Удружење такси-предузетника
       Београда-СИТАБ
Ул. Мурска 14
Тел 063/853-54-64,
е-mail : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.sitab.rs
                                                                               Г Р А Д О Н А Ч Е Л Н И К У   Г Р А Д А   Б Е О Г Р А Д
                                                                                                            Г-дину ДРАГАНУ ЂИЛАСУ

       Поштовани Градоначелниче,

   Удружење такси-предузетника Београда СИТАБ, тренутно окупља преко 800 такси-предузетника Београда.Основни циљ оснивања СИТАБ-а  је заштита  интереса такси-предузетника и заступање пред  локалном и републичком управом, кроз  давања конкретних предлога уређења такси службе у Београду.
    Више пута смо Вам се обраћали са предлозима који се тичу нашег радног окружења, сматрајући да као репрезентативно струковно удружење имамо право да утичемо на дешавања која се тичу наше егзистенције и радног окружења.Такође, трежили смо састанак са Вама како би у личном контакту изнели своје предлоге ради решавања хаоса у којима обављамо своју делатност.Још чекамо одговоре...
Тренутна ситуација, почев од великог броја нерегуларних таксиста, нерад и наводна правна немогућност инспекције за кажњавање и уклањање таквих појава, не усвајање прописане цене на коју се неће моћи давати попуст (иако је она тренутно далеко испод економски исплативе, узимајући у обзир све улазне параметре) и поред усменог обећања Члана Градског већа Гдина Дејана Малог да ће прописана цена бити уведена у другој половини фебруара, доводи у питање опстанак наших породица.Од обећања се ништа није испунило...
Подсећамо Вас да постоје такси-предузетници који редовно измирују порез, који су у складу са Одлуком о ауто такси-превозу из 2005-е год. задужили се и купили возила са еуро 3 мотором верујући да ће град са своје стране стати испред нас,  док данас гледамо како се ништа не ради да се унапреди наша служба, већ је стање сваким даном све горе.

Као одговор на наше предлоге за унапређење такси-службе Вама, од Секретаријата за саобраћај, Дирекције за јавни превоз, Сектора за такси превоз и Директора Г-ђе Снежане Перовић, добијамо одговор  да своје захтеве треба да предамо овлашћеним представницима такси возача, где се наводе такси-предузетник из пинк такси-асоцијације  Александар Бјелић, власник пинк-асоцијације Теодор Гаћеша, Председник Беотаксија Миливоје Армуш и Љубомир Велагић из Независности, јер су они решењем градоначелника града Београда из 2008.год именовани као такси представници.

 

Прилог 1:

        Од поменутог Решења из 2008. год, ситуација се изменила у погледу представника такси- предузетника. Например, Александар Бјелић је по нашем сазнању у том периоду био Председник жутог таксија,  а сада је такси-предузетник, и питамо се кога он представља сем самог себе.Takође, сматрамо да власници или директори такси-асоцијација не могу и немају права  да легитимно представљају такси-предузенике, јер постоји сукоб интересе, а са друге стране нису ни изабрани од стране такси-предузетника као њихови представници.Власници могу да себе представљају у делу који се тиче искључиво њиховог интереса, рецимо лиценцирања такси-асоцијација, што је и један од предлога СИТАБ-а упућен Граду и Вама, као део решења садашњег хаоса у такси превозу.


Са друге стране, незадовољни садашњим стањем и представљањем такси-предузетника, основан је СИТАБ; као Синдикат таксиста Београда, а након решења Министарства рада и социјалне политике да се одбија захтев за упис, с образложењем да  такси-предузетници по закону из 2005-е год. не могу да буду организовани у форми синдиката, основали смо струковно удружење за заштиту интереса такси-предузетника Београда.Тренутно окупљамо преко 800 такси-предузетника Београда, а сваким даном добијамо нове чланове.
Такође, напомињемо као важну чињеницу да ми више немамо статус такси возача, него такси-предузетника, и да такси-предузетници морају имати свог представника, што СИТАБ као струковно удружење са преко 800 такси-предузетника и јесте.

         Због свега напред наведеног, обраћамо Вам се и улажемо:

                                                                                                                                         ЗАХТЕВ

            Захтевамо да се формира нова радна група у коју ће бити заступљени легитимни представници такси-предузетника и Удружење такси-предузетника Београда СИТАБ, као легитимни представник такси-предузетника Београда.
Образложење

          Мишљења смо да такси-предузетнике треба да представљају изабрани представници такси-предузетника, како би легитимитет наших представника био и потврђен и Вама веродостојан.То мора да буде основни критеријум за доношење Ваше одлуке ко може да представља такси предузетнике.
       С тим у вези, сматрамо да је удружење СИТАБ легитиман представник такси-предузетника јер  окупљамо  такси-предузетнике из свих београдских такси-асоцијација, и да као такво, удружење мора имати могућност давања конкретних предлога за унапређење такси превоза, да покреће иницијативе и даје смернице за бољу организацију и унапређење такси превоза , као и да покреће иницијативе за доношење и промену постојећих законских прописа  којима се регулише организација и обављање ауто-такси делатности на територији града Београда.

       Као разлог више да требате да уважите захтев да СИТАБ буде легитиман део радне групе обзиром да није такси-асоцијација, наводимо  извод из статута СИТАБ-а,:

Члан 1
Удружење СИТАБ (у даљем таксту удружење) је добровољно, невладино и непрофитабилно удружење, основано на неодређено време ради остваривања циљева у области побољшања рада такси-предузетника.
Члан 2
Циљеви удружења су:окупљање такси-предузетника радо повећања добити, побољшања услова рада и обезбеђиванје правне, економске и социјалне сигурности.

          Молимо Вас да уважите наш захтев, да именујете нову радну групу у коју ће у складу са новонасталом ситуацијом као легитиман и репрезентативан представник такси-предузетника бити увршћен и СИТАБ као струковно удружење такси-предузетника, како би се кренуло у решавање веома лошег стања у такси делатности. 
  
Очекујемо Ваш позитиван одговор.


Удружење такси-предузетника Београда  СИТАБ,
 Председник Управног одбора
  Владо Булатовић
_________________________