SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Kabinetu gradonacelnika -03.03.10.

 

Удружење такси-предузетника
       Београда-СИТАБ
Ул. Мурска 14
Тел 063/853-54-64,
е-mail : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.sitab.rs

Кабинету Градоначелника Београда

Поводом  ПРЕДЛОГА ЗА УПУЋИВАЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОДНЕСЕ ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕВОЗУ
       У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ из новембра 2009.год.

Поштовани,

У новебру 2009. год., на захтев Градоначелника Београда г-дина Драгана Ђиласа,испред Градског већа града Београда Служба за скупштинске послове и  Градски јавни правобранилаштво  дали су  ПРЕДЛОГ ЗА УПУЋИВАЊЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ДА НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПОДНЕСЕ ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕВОЗУ У ДРУМСКОМ САОБРАЋАЈУ. Прилог 1
Удружење такси предузетника Београда СИТАБ је предало свој коментар на Предлог на писарници Градског јавног Превобранилаштва предала допис од 29.12.2009.год. Прилог 2
Као одговор, Градско јавно правобранилаштво је 22.01.09. год послало  одговор и препоруку  Удружењу СИТАБ,у коме се упућује да своје коментаре проследи Кабинету Градоначелника Београда Г-дину Драгану Ђиласу. Прилог 3

Обзиром да су чланови Удружења СИТАБ, као такси-предузетници града Београда животно,струковно и професионално заинтересовани за решавање питања нерегуларних таксиста у Београду, поновићемо наше виђење и предлоге у вези  горе  поменуте иницијативе.

                                                           ПРЕДЛАЖЕМО:

 

       Треба санкционисати лица који обављају такси делатност у Београду са дозволама околних општина, као и  Београдске такси-асоцијације које им дају кровне ознаке и радио станице.

У закон треба унети могућност санкционисања одузимањем возила и то :
     1.За обављање такси-делатности у Београду са дозволом издатом од друге општине.
     2.У случајевима истицање кровне ознаке на возилу без овлашћења такси-асоцијације и града Београда на подручију Београда, уколико нема путника у возилу (уколико је превоз започет са територије друге општине)
     3.Трајно одузимање возила у случајевима обављања јавног превоза и такси делатности треба да буде и у случајевима када је возило опрамљено за такси делатност иако није власништво починиоца.

         Због  свокодневних појава, у  закон треба унети могућност санкционисања београдских  такси-асоцијација одузимањем дозволе за рад и великом новчаном казном:
 -уколико се затекне такси-возило са истакнутом кровном ознаком београдске такси –асоцијације  за коју такси возач и возило  немају  такси-дозволу Града Београда

             Такође,предлажемо да  се законом уреди да кровна ознака има статус личне легитимације (што она и треба да буде) и да ће се истицање кровне ознаке без законског овлашћења третирати као лажно представљање са циљем придобијања против-правне материјалне користи.

 Образложење

             Господине Градоначелниче, предлози које је дало Градско јавно правобранилаштво на Ваш захтев не решавају питања нерегуларних таксиста који раде у Београду са дозволама приградских општина, који и представљају највећи број нерегуларних таксиста.

       Исто тако, како би се довео у ред рад такси-асоцијација, треба санкционисати и такси-асоцијације са подручија Београда које таквим таксистима дају своје кровне ознаке и опремају их радио станицама и на тај начин подстичу њихову појаву.

         Иницијатива предлога измене Закона о превозу у друмском саобраћају треба да регулише све нелогичности и лошу законску регулативу која омогућује рад нерегуларним таксистима, као и кажњавање такси-асоцијација које запошљавају нерегуларне таксисте.
            
       Искрено се надамо да предлози и примери  које смо навели за спречавање неовлашћеног обављања такси телатности у Београду указују на праву суштину проблема коју треба законски спречити.
       Сматрамо да ће те Вашим ауторитетом,искреношћу и добром намером да нам помогнете да се законски уреде и санкционишу овакве појаве, уважити наше предлоге и проследити их Градском већу града Београда, Служби за скупштинске послове и  Градском јавном правобранилаштву, како би и на тај начин новом иницијативом покрили постојеће законске аномалије коју не познаје садашња законска регулатива, и на тај начин омогућити законско санкционисање наведених  појава.

 
       Очекујемо нови предлог иницијативе  који би требало да иде Народној скупштини Републике Србије.

 

Остајемо са дужним поштовањем,

 

Председник Управног одбора СИТАБ-а


______________________
Владо Булатовић