SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Градоначелнику Синиши Малом пријава за кршење закона

 Бр.144-10/15 Београд, 11.03.2015.год.

 Градоначелнику града Београда

Синиши Малом

 

Предмет :  Поновљени Захтеви из дописа  Бр.144-09/14 Београд, 12.12.2014.год.за санкционисање попуста и издавање кровних ознака нерегуларним таксистима

 

Поштовани Градоначелниче,

 

              По трећи пут  Вам се обраћамо по истом питању која уништавају такси предузетнике који редовно измирују порез.

                     У Београду такси асоцијације Голд ,Ало и Алфа  такси сваки дан прекрше закон 4.000 пута давањем попуста на позив. У граду харају дивљи таксисти са кровним ознакама београдских такси асоцијација и БГ ТХ регистарским ознакама. Сви то знају, цео град то зна само инспекција ништа не ради по том питању. Услуге таквих такси асоцијација користе такси предузетници који не плаћају порез и возе очајне аутомобиле, и на тај начин налазе неку рачуницу живећи од данас до сутра. Од бруто зараде, таксисти данас остаје 20-30% када одбије све трошкове, колико и дају попуст на позив. Бруто пазари су од 3-5.000 динара.

             Ово су такси асоцијације које опстају захваљујући неефикасности инспекције и такси предузетницима који им плаћају смене. Невероватно је да то траје, да се Одлука о такси превозу и кршење најниже економске цене крши дневно 3-4.000 пута приликом сваке вожње, а инспекција чији је посао да то  спречава не жели или не уме да то спречи.

       Тиме се стимулише кршење закона, подстиче се незаконито давање попуста а ми такси предузетници пропадамо због нелојалне конкуренције. Инспектори редовно примају плате, радна група за праћење и унапређење такси превоза ћути о томе, а таксисти који успевају да некако плаћају порез и поштују закон пропадају.

           Ко штити те такси асоцијације? Постоји ли спрега инспекције и власника тих такси асоцијација? Невероватна је чињеница да се прекршај прави и понавља свакодневно 3-4.000 пута и инспекција не пише пријаве..Такве фирме треба одмах затворити и одузети им сагласност града Београда, а тим такси предузетницима одузети такси дозволе због кршења закона и дампинга цене такси услуга.

              Остајемо при захтеву да се чланови СИТАБ-а уврсте у радну групу као легитимни представници такси-предузетника.

           Очекујемо Ваше хитно реаговање и поступање по захтеву,  писани одговор и стојимо Вам на располагању.

С поштовањем,

 СИТАБ,