SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Флајер бр 13,септембар

 
Флајер бр.13, септембар 2011.год.

             У понедељак, 26-тог, СИТАНС прави протест у Новом Саду захтевајући увођење најниже економске цене такси превоза.СИТАБ им даје подршку, почев од правне помоћи, а на следећи протест иде и група чланова СИТАБ-а са својим возилима.Зашто? Зато што смо колеге, оно што смо сви овде заборавили.И успећемо.
            Успели смо у Београду, захваљујући активном  ангажовању десетак људи и свих оних који су своје учешће и подршку давали доласком на протесте које је СИТАБ организовао (сећате се, 3 протеста у два месеца) како би се закон усвојио којим је укинут попуст, било плаћањем чланарине.
     Успеће и СИТАНС, јер има подршку људи који заиста желе да се такси –предузетништву врати достојанство, и да можемо да радимо и зарадимо.
          Наслушали смо се глупости како су диспечери укинули попуст, како ће поново да га уведу, како је независност урадило нешто...Диспечери нису никада искрено желели да се укине попуст, јер им је то најефтинији вид рекламе, а независност зна се ко плаћа и чије интересе брани.Па 15 година седии са диспечерима и не ради ништа, то је резултат њиховог рада, а сада својатају дело СИТАБ-а, јер чињеницаје да за две године од појаве, СИТАБ је својим ангажовањем укинуо попуст, покренуо многа питања и даље ради на томе.
          Очигледна је намера независности, да док се раде Одлуке града, активира се на скупљању потписа за решавање питања фискалних каса и пореза скупљајући потписе и ПИБ тражећи (знате ли шта све може тиме да се ради?), а притом не помињући Одлуке које су такође битне за такси –предузетнике.
СИТАБ је опет, усамим Одлукама своји ангажовањем, покренуо и тај део у корист такси –предузетника, почев од укидања јединствене боје, примене члана 53 за одузимање возила дивљацима (СИТАБ унео у закон), ГПС-а и ГПРС-а и гомиле глупости.Чекамо још и примену, и мора бити боље.Биће још правилника и упустава, и ми одговорно морамо приступати и радити на томе.
Шта доносе нове одлуке?
               Прочитајте сами.Зашто? Јер се тичу нас, и јер би тренало да знате своја права и обавезе.Јер смо озбиљни људи, од овог посла издржавамо своје породице, попуњавамо рупе, уствари, тренутно преживљавамо, као и сви.Или нам је и горе, своја мука највише боли.
            Укратко, такси дозвола важи годину дана, не продужите је месец дана, укида се такси дозвола.За крађу, након правоснажне осуде, губи се такси дозвола.Казне велике.У најкраћем оволико, остало, потрудите се да сами прочитате.Или дођите у СИТАБ на састанак, прочитаћемо вам.
     СИТАБ  формирао радну групу због скорог увођења фискалне касе.Колеге (сећате се шта то беше?) свесни чињенице шта то значи за оне који су дужни порез, решили да се боре, да се и тај намет скине са грбаче.Не верују синдикатима који нису ни до сада знали ни урадили било шта, хоће струка да се пита.Које су две ствари које постоје а ничему не служе? Синдикат и мушке сисе.Можда није за флајер струковног удружења СИТАБ ,али је чињеница да је тако.
          И сада, питате се шта ће та радне група да уради за вас, по питању фискалних каса и пореза? А питате ли се како ћете им помоћи да буду успешни јер ако не успеју, десиће се следеће: -пазар ћемо морати уплаћивати на рачу (нема везе што нисмо ПДВ обвезници)
                      -свакоме ко је дужан порез, све уплате ће ићи на отплату пореза
                 -ко не уплати  пазар, казне је 500.000 динара..
         И има још, али и ово је превише, ако имамо иоле разума.И ако већ имамо разум, зар не треба помоћи тим људима, дати им подршку, јер ако се то деси, нађите себе у последицама увођења фискалних каса.
      СИТАБ се борио и против ТХ ознака, ви их једва дочекали, као решиће дивљаке,а они само лагодно избегацвају жуту траку, а инспекција не примењује члан 53( прочитајте, има га и у претходном флајеру).И сада шта ће се десити? Кажу, за продужавање регистрације, тражиће се потврда да је порез плаћен...Не плашимо вас, речено нам је, недај боже да се почне примењивати, нема нас пола.Некоме ће то одговарати, предузетницима који плаћају порез, то су чињенице и истина.
         СИТАБ се и даље бори за  лиценце, возило као основно средство рада и укидање акциза за 300 литара месечно, не одустакјемо од тога.
      ИСТИНА.Какви смо, бежимо од ње, тражимо разлоге да смо ми у праву, лажу нас, лажемо себе.Лакше је тако него да се суочимо са њом, и боримо се да истина и чињенице иду у нашу корист.Тешко јесте, али то је једино и могуће ако желимо напред а да се не лажемо.Тешко је због колега који не желе да погледају истини у очи.
       СИТАБ не лаже, износи истину којој као прилог иде набрајање чињеница.
СИТАБ основао Сигуран такис БГ, СТБ такси.Смена за првих двеста људи 1.800 динара, и не приме нове чланове док не буде довољно посла за њих.Следећа група плаћа 3.600 динара,зашто? Зато што првих 200 разрађује мрежу, и заслужују да буде тако.
    Ви ослушкујете, ми имамо проблем да предамо све вожње.Време, 5 , 10 минута.Наше странке стрпљиве, знају шта добијају и хоће да нам помогну.Избацили неке чланове из СТБ-а.Нису нам се мотиви поклопили, да тако кажемо.
     СТБ проста прича, нема појачаних станица, кумова, пријатеља, недодирљивих.За крађу, избацивање из СТБ и пријава од СИТАБ-а, јер бранимо струку.СИТАБ, као легитимно струковно удружење не пристаје да диспечери (поптисујете уговоре да могу да вас заступају, СТБ такси то не тражи за своје чланове) и синдикат заступају такис-предузетнике, јер то раде искључиво у свом интересу.Тако је то и било до појаве СИТАБ-а.
      То су чињенице.Помозите да Сигуран такси БГ буде извор финансирања за СИТАБ.Смене се код нас плаћају на рачун, како их сада и колико  плаћате код других?колико вожњи узимате за тај новац који плаћате? Јесте ли задовољни? Коме пружате подршку и на који начин плаћајући велике смене? Чињеница још једна, оснивачи СТБ таксија плаћају смену овај месец 6.000 дин.Мотив? Желимо да успемо, да сваки такси-предузетник може да ради свој посао, има правну заштиту СИТАБ-а као правог струковног удружење, и да се врати достојансво такис-предузетницима, јер ми то и заслужујемо!Од свих нас зависи хоћемо ли успети!
Састанци су понедељком, у 20 часова ул. Мурска 14,  СИТАБ-а  моб:060/880-1010  WWW.SITAB.RS