SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

Одговор СИТАБ-а на Предлоге измена и допуна Одлуке о обављању ауто-такси превоза на територији града Београд од 08.09.2010

Струковно удружење такси-предузетника                                                          Ул. Мурска 14                                                                                                                                                                                     Београда-СИТАБ                                                                                        Београд
           Управни одбор                                                                                                                                  Тел 063/853-54-64
                Бр.141-24/05.10.2010.                                                                                                                                www.sitab.rs                                              
              е-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
за:Република Србија
Град Београд - Градска управа
СЕКРЕТАРИЈАТ ЗА САОБРАЋАЈ
Дирекција за јавни превоз
Н.Р. Пом.дир. Александру Ђукиђу

Предмет:Предлози измена и допуна Одлуке о обављању ауто-такси превоза на територији града Београд  од 08.09.2010


Поштовани Г-дине Ђукићу,
 
         Предложене измене и допуне Одлука о ауто такси превозу које сте нам послали на мишљење, не иду у прилог  решавања проблеме такси-предузетника са којима се сусрећемо сваки дан.
 
       Набројаћемо проблеме који траже хитно решавање са којима се свакодневно сусрећемо, као и наше предлоге решавања тих проблема који требају бити унети у Одлуку града Београда.
 
Проблеми су:
 
1.Превелик број нерегуларних таксиста -дивљака
2.Издавање кровних ознака од стране диспечера нерегуларним таксистима,незаконита  продаја кровних ознака и истицање кровних ознака београдских такси асоцијација на возилима нерегуларних таксиста са дозволама Ковачице, Панчева и сл
3.Лоши резултати рада инспекције, обзиром на број нерегуларних таксиста који несметано раде
4.Дампинг цена попустима
5.Нелегитимно представљање такси предузетника од стране диспечера и синдиката Незавиосност
6.Превелик број регуларних такси-предузетника
 
          Проблеми који су наведени под тачкама  1,2,3 су решиви једноставном применом важеће Одлуке о ауто-такси превозу, тачком 10. став 15. по којој град издаје кровне ознаке лицима која обављају такси превоз и која је јединствена за град Београд. Поставља се питање зашто се до данас није поштовала Одлука из 2005 год. која је јасно предвидела јединствену кровну ознаку коју издаје град?Доследном применом важеће одлуке поред сузбијања прва три проблема, предности се огледају у следећем:
 
а) Лако уочљива друга кровна ознака која није издата од града Београда и контрола инспекције
б) Спречавање незаконите продаје и издавање кровне ознаке нерегуларним таксистима
в) Ствара се могућност одузимање кровне ознаке и кажњавање лица које истиче кровну ознаку на возилу и обавља незанонит јавни ауто такси превоз од стране инспекције,што сада није случај
 

 
          Одлуке о ауто такси превозу треба допунити и навести да је кровна ознака службена легитимација или јавна исправа за обављање ауто-такси превоза на територији града Београда, а у казненим одредбама нелегитимно истицање кровне ознаке санкционисати. На тај начин би све појаве наведене под тачкама 1,2,3 сузбиле, као и омогућио лакши инспекцијски надзор и кажњавање појава незаконитог ауто-такси превоза.Напомињемо да је и свака студија рађена за такси превоз  предвидела јединствену кровну ознаку.
     Такође, увођење чиповање кровних ознака омогућило би вођење тачне евиденције и контроле такси-предузетника и кровних ознака, а само чиповање представља јефтиније решење за налепнице које нам предлажете и продајете, јер чиповање кошта 200 РСД у односу на 2.500 РСД колико коштају налепнице.
 
      Насупрот досадашњој Одлуци која предвиђа јединствену кровну ознаку, у једном од последњих ставова Предлого измене и допуне Одлука који сте нам послали у члану 17,  , наводи се цит:
"Кровна ознака на возилу привредног друштва или другог правног лица које је регистровано ради обављања такси превоза поред елемената из става 5. овог члана мора да садржи и назив привредног друштва или другог правног лица."
         Овакав предлог Одлука којим се омогућује  диспечерима да издају кровне ознаке, не иде у прилог решавања питања нерегуларних таксиста, већ даје правну могућност за појаве описане у тачкама 1,2,3. Противимо се оваквом предлогу, јер не решава узроке проблема, већ саме узроке одобрава и легализује.
 
       Проблем под тачком 4. решив је доношењем и увођењем прописане цене такси превоза, или увођењем минималне цене такси превоза.Тиме би се дала репродуктивна   могућност таксистима, и омогућило плаћање пореза, што је свима у интересу.Законска могућност за прописаном ценом такси услуга постоји, уколико би такси делатност била део комуналне делатности, о чему је ситаб већ слао допис Министарству за инфраструктуру, дирекцији итд.. (Прилог 1).
 
        Проблем под тачком 5. представља основ решавања проблема такси-предузетника, а то је представљање такси представљање од стране лица који немају легитимитет ни репрезентативност да представљају такси-предузетнике.Предузетнике треба да представљају такси-предузетници,о чему смо Вам послали допис (Прилог 2).Формирање нове радне групе је неопходно из свих законских разлога.
 
     Сматрамо да треба радити по 6-том питању смањења броја такси-предузетника, како би се омогућило репродуктивна способност такси-предузетника на улици.Увођење лиценце која ће гласити на такси-предузетника (не на возило) је једини делотворан начин за то.
 
    Такође, треба направити листу чекања за лица која желе да се баве ауто такси-превозом, како би се спречиле злоупотребе и издавање нових такси дозвола док постоји потребан број такси-предузетника који испуњава потребе Београда.

    Сматрамо да град и такси-предузетници  морају  партнерски  решавати све проблеме који се јављају у ауто-такси превозу и с тим у  вези  омогућити такси-предузетницима јавни увид у рад инспекције, која би обајвљивала листи контролисаних и санкционисаних возила, као и објавити директан телефон за пријаве против нерегуларних таксиста.

        Напомињемо да се данас кажњавају драстичним новчаним казнама такси-предузетници што представља удар на егзистенцију наших породица, док санкционисање  лица која обављају нерегуларни  такси превоз је симболично, обзиром на њихов број  на улици.

           Основни став чланова СИТАБ-а је да нови предлози измена и допуна Одлука морају да се баве узроцима садашњих проблема које смо навели, како би имали њихово доношење било сврсисходно. Понављамо да предлози измена и допуна Одлука које сте нам послали, не решавају горе наведене проблеме већ их и легализују омогућавањем истицање кровних ознака различитих такси асоцијација. Поновићемо,поставља се питање зашто се до данас није поштовала Одлука из 2005 год. која је јасно предвидела јединствену кровну ознаку коју издаје град?

Основне измене и допуне које треба унети у постојећу Одлуку су :
 
1.Издавање јединствену кровне ознаке за територију града Београда коју издаје ресорни орган локалне самоуправе.Таква   кровна ознака мора имати статус јавне исправе или службене легитимације за обављање такси делатности, чиме би се увелико решио проблем „дивљака“
2.Прописана цена такси превоза без права на давање попуста
3.Лиценцирање такси-предузетника. и то једна лиценца = један такси-предузетник
4.Одређен број ауто-такси превозника
5.Увођењеи јаван увид у листу чекања за лица која желе да се баве такси превозом
6.Избацивање термина такси-возач у самој Одлуци, обзиром да такси возача има 49 наспрам 7.500 такси-предузетника у Београду
 
       Усвајања наших предлога ће сигурно побољшати услове нашег рада и као таксви представљају основу за унапређење такси службе.
      Сматрамо да су предлози представника струке као носиоца такси превоза, битна за унапређење ауто-такси превоза као дела јавног сервиса, и да морају бити уважавана, јер све Одлуке које доноси град морају бити доношене у сарадњи са легитимним представницима такси-предузетника, као носиоца ауто-такси превоза у Београду.
         Предлози које сте нам  Ви послали на мишљење, морају бити део расправе коју би у личном контакту са Вама аргументовано прихватили или одбацили.
 
Очекујемо став Дирекције и осталих органа локалне самоуправе на наше предлоге и дописе.
 
С поштовањем,


Струковно удружење такси-предузетника Београда  СИТАБ,
    Председник Управног одбора
            Владо Булатовић

_________________________