SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

E-MAIL POMOĆNIKU MINISTRA - 19.01.10.

Subject:   Pregovaracki tim taksi-preduzetnika
From:   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Date:   Tue, January 19, 2010 11:02 am

Poštovani G-dine Jovanovicu,

Po dogovoru sa jučerašnjeeg sastanka, šaljem Vam pojedine smernice
rešavanja pitanja obavljanja neregularnog taksi prevoza u Beogradu, koji
se može primeniti i u čitavoj Srbiji jer su problemi isti.

Kolege iz Nezavisnosti i BAP-a ce Vam takodje dati i svoje vidjenje
rešavanja problema nezakonitog taksi prevoza , ukoliko SITAB nije pojasnio
osnovne probleme u dopisu koji se nalazi u prilogu.

U prilogu su navedeni primeri koje treba sankcionisati, koje se odnose na
naregulane taskiste ali i taksi-asocijacije koje ih opremaju krovnim
oznakama i radio stanicamo, i na taj nacin podsticu njihov rad.I tu pojavu
obavezno treba sankcionisati.

Smatram da ce te i Vi zahvaljujuci svom iskustvu i dobroj nameri dati i
svoj doprinos kvalitetnom resavanju trenutno zaista lose  situacije
u taksi delatnosti.

S postovanjem,

Vlado Bulatovic
SITAB

 



Poštovani Gospodine Jovanoviću,

Udruženje taksi preduzetnika SITAB je osnovano sa ciljem zastupanja i zaštite  interesa taksi-preduzetnika pred  lokalnom i republičkom upravom,radi davanja konkretnog doprinosa uređenja taksi službe u Beogradu.
Predlog zakonskih propisa treba da reguliše sve nelogičnosti i lošu zakonsku regulativu koja omogućuje rad neregularnim taksistima i taksi-asocijacijama koje zapošljavaju neregularne taksiste, jer Beogradu ima 2-3.000 „divljaka“-neregularnih taksista.

Zahtevamo obavezno oduzimanje vozila u sledećim slučajevima:
•    Trajno oduzimanje vozila u slučajevima obavljanja javnog prevoza i taksi delatnosti treba da bude i u slučajevima kada je vozilo opremljeno za taksi delatnost (taksi krovnom oznakom i taksimetrom), a vozač nema taksi-dozvolu grada Beograda
•    Trajno oduzimanje vozila u slučajevima obavljanja javnog prevoza i taksi delatnosti treba da bude i u slučajevima kada je vozilo opremljeno za taksi delatnost (taksi krovnom oznakom i taksimetrom) iako nije vlasništvo počinioca, a vozač nema taksi-dozvolu grada Beograda
•    Trajno oduzimanje vozila taksi-preduzetnicima  sa dozvolama Kovačice,Pančeva i ostalih prigradskih opština koji obavljaju taksi delatnost u Beogradu, sa taksi  krovnim oznakama taksi-asocijacija iz okolnih opština (iako su im vozila registrovana u Beogradu) ili krovnim oznakama pojedinih beogradskih taksi-asocijacija, .Oni danas predstavljaju većinu neregularnih taksista u Beogradu.
•     Trajno oduzimanje vozila  u slučajevima isticanje taksi krovne oznake na vozilu bez ovlašćenja  grada Beograda na područiju Beograda, taksi-preduzetniku sa druge opštine izuzev u slučaju da je prevoz započet sa teritorije druge opštine.U slučaju završetka prevoza započetog sa druge opštine,taksi-preduzetnik je dužan da ukloni krovnu oznaku.U slučajevima da to ne učini, trajno mu treba oduzeti vozilo.

Obavezno u zakon treba uneti mogućnost sankcionisanja beogradskih  taksi-asocijacija oduzimanjem dozvole za rad i velikom novčanom kaznom koje neregularnim taksistima daju svoje krovne oznake i opremaju ih radio stanicama, i na taj način podstiču njihovu pojavu,i to:
-ukoliko se zatekne taksi-vozilo sa istaknutom krovnom oznakom beogradske taksi–asocijacije  za koju taksi vozač i vozilo  nemaju  taksi-dozvolu Grada Beograda, a krovna oznaka nije prijavljena da je ukradena.
Zahtevamo da krovna oznaka ima status lične legitimacije (što ona i treba da bude) i da će se isticanje krovne oznake bez zakonskog ovlašćenja tretira u zakonu kao:.
-nezakonito obavljanje javnog prevoza i ugrožavanje života ljudi
- lažno predstavljanje sa ciljem pridobijanja protivpravne materijalne koristi
Sve ovo treba primeniti i u drugim gradovima i opštinama, jer se to dešava na teritoriji čitave Republike Srbije

Lošu zakonsku regulativu uveliko koriste neregularni taksisti, taksi-asocijacije koje zapošljavaju takve taksiste i inspekcija kao izgovor za svoje zaista loše rezultate rada.
Sa druge strane, sudije ne koriste postojeće zakonsku mogućnost oduzimanja vozila u pojedinim slučajevima, smatrajući da je takva zakonska mera preoštra.
Sve to dovodi do toga da se od regularnih taksista prave socijalni slučajevi, koji zbog umanjenog prihoda dovedeni na rub egzistencije i  ne mogu da ispune svoje obaveze prema državi.

Iskreno se nadamo da predlozi i primeri  koje smo naveli za sprečavanje neovlašćenog obavljanja taksi telatnosti u Beogradu ukazuju na pravu suštinu problema koju treba zakonski sprečiti, iako nije pravno izrečena i formulisana.Smatramo da će te Vašim znanjem i pravnom logikom  pokriti postojeće zakonske anomalije koju ne poznaje sadašnja zakonska regulativa i omogućiti dugoročno i kvalitetno  zakonsko sankcionisanje navedenih  pojava.

Ostajemo sa dužnim poštovanjem,

Udruženje taksi-preduzetnika  Beograda- SITAB
Ulica Murska 14, Beograd
Mob.063/853-5464, e-mail:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.    web:  www.sitab.rs

Predsednik Udruženja SITAB
Vlado Bulatović
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.