SITAB

Strukovno
udruženje
taksi
preduzetnika

Registrujte se

flajer 4 - mart 2010.

SITAB                                                                                                                                                                            flajer br.4 Mart2010
TAKSI  PREDUZETNICI 
Beograda
Višegodišnjim nezadovoljstvom uslovima rada i poslovanja, kao i javašlukom u taxi prevozu uzrokovanim dosadašnjim radom i brigom dosadašnjih „pretstavnika taxi-preduzetnika“, pretsednika i vlasnika udruzenja-asocijacija kao i sindikata Nezavisnost, okupili smo se sa namerom da pokrenemo inicijativu u budućem stvaranju pristojnih uslova za rad i opstanak TAXI PREDUZETNIKA i preuzmemo primat u budućem odlučivanju o našoj samostalnoj preduzetnickoj taxi delatnosti, a sa ciljem ostvarivanja optimalnih, svuda u svetu normalnih uslova za rad i legitimno pretstavljanja taxi-preduzetnika u odnosu na grad Beograd i Republiku Srbiju.
           U samom početku, imali smo nameru da se osnujemo i registrujemo kao sindikalna organizacija, Sindikat Taxi Preduzetnika Beograda, međutim iz razloga zakonskih okvira pravnog pojma i registracije sindikata to nismo bili u mogućnosti jer smo samostalni preduzetnici  a ne zaposleni radnici, te kao takvi nemamo zakonsku mogucnost stvaranja sindikata. Kao logičnu posledicu pravnog okvira, registrovali smo se kao Udruženje Taxi Preduzetnika Beograda. ( www.sitab.rs )
         Da li ste se do sada zapitali ko vas predstavlja i odlučuje o vašim uslovima sudbini, cenama po kojima ćete voziti, popustima koje ćete mimo svoje lične volje davati, ceni i uslovima nabavke vozila, delova i održavanja vozila kao i ceni goriva koju plaćate daleko više nego ostali taksisti u svetu! Zašto su o nama i našim interesima odlučivali vlasnici taksi-asocijacija (sa kojim pravom?), sindikat Nezavisnost i predstavnici taksi-udruženja?! Šta se dešavalo zadnjih desetak godina, da li je bilo nekih pomaka na bolje? Ko je birao naše dosadašnje predstavnike i ko ih je ovlastio da nas pretstavljaju, da li smo im dali legitimitet u odlučivanju o našoj i samo našoj sudbini i poslovanju?! Da li su njihovi interesi saglasni sa interesima taxi preduzetnika?! DA LI STE ZADOVOLjNI KAKO SU NAS PREDSTAVLjALI?
   Pa oni su radili predlog Zakona da se licence daju pravnim licima, da mogu da zapošljavaju vozače!!!


Možda ste zaboravili da ste jos uvek taksi-preduzetnici i da je vreme da konačno odlučujete sami o svojoj profesiji i njenoj budućnosti?!
     Pojava SITAB-a predstavlja kvalitetan pomak u zastupanju interesa taksi-preduzetnika, bez uticaja politike i ličnih interesa. Naš rad je u potpunosti javan i isključivo u cilju taksi-preduzetnika! U dosadašnjim aktivnostima tokom proteklog perioda, SITAB je uspeo da uđe u ‘RADNU GRUPU’ koju čine vlasnici taksi preduzeća i pretstavnici udruženja sa sindikatom Nezavisnost i da pokrene inicijativu rešavanja ključnih pitanja u oblasti taksi prevoza i položaja taksi-preduzetnika:
  SITAB je osnovan  u septembru prošle godine,nakon uvida u Predlog ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU od 24.03.09god,  po  kojem će pravna lica na licenciranim vozilima moći da zapošljavaju vozače.Šta smo uradili do sada? Pročitajte:
      1. Predlog ZAKONA O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O PREVOZU U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU od 24.03.09god,(NA KOJI NIKAKO NE SMEMO DA PRISTANEMO) Član 36v  glasi:
         Taksi vozač je fizičko lice odgovorno za prevoz koje kao preduzetnik, odnosno zaposleni u pravnom licu obavlja taksi prevoz putnika.
        Da se usvojio ovakav predlog, PRAVNA LICA  bi mogla da na licenciranim vozilima zapošljavaju više  vozača. SITAB je pokrenuo pitanje i zaustavljanja ovakvog predloga, a naši predstavnici u radnoj grupi koja je učestvovala u izradi takvog predloga nije dalo primedbe na ovaj član.Da se takav predlog usvojio, taksi-preduzetnici bi ostali bez posla. Taksi licenca još nije rešeno pitanje, i ona mora glasiti isključivo na taksi-preduzetnika i njegovo vozilo!!! Svaki drugi predlog vodi u privatizaciju taksi službe!
     SITAB je i njegovi osnivači, revoltirani ovakvim predlogom, pokrenuo je pitanje ovakvog predloga, koji smo i dali na uvid taksistima Beograda, i na taj način smo zaustavili prihvatanje ovog katastrofalnog predloga za taksi-preduzetnike.        
2. Definisani zahtevi SITAB-a, počev od odlaganja fiskalne kase,  propisane cene taksi vožnje bez prava na popust, povraćaj akciza na gorivo za taksi-preduzetnike ( VEĆ POSTOJI PREDLOG ZA POLjOPRIVREDNIKE ), ukidanje tendera JAT-a…  Ovi zahtevi su nastali na inicijativu SITAB-a, sa ciljem zaštite interesa  taksi-preduzetnika. Koliko ubeđivanja je bilo, mi znamo, govorili su nam da su oni već pokušavali…
3. Prvi put je na insistiranje SITAB-a kao jednog od pregovarača na štrajku taksista postignut dogovor taksi predstavnika i vlasti sa vremenskim ograničenjem ispunjenja naših zahteva ( rok je bio  01.03.2010.god ).
      Bili smo u radnoj grupi i stvari su krenule da se rešavaju.Kao i svi taksisti Beograda, lošom situacijom i nebrigom resornih ministarstava, bili smo prinuđeni da izađemo na ulice, i pokažemo naše nezadovoljstvo zbog  nerešavanja naših zahteva!
   Početkom  februara, na zahtev vlasnika taksi asocijacije i Nezavisnosti, SITAB jednoglasno izbačen iz pregovaračkog tima, i kao pojačanje se opet  pojavljuju ponovo Aleksandar Bjelić, Armuš, vlasnik pinka, Nezavisnost i kamiondžije..Podsećamo, dosadašnji predstavnici…Na zadnjem sastanku u direkciji za javni prevoz,početkom februara, član gradskog veća Dejan Mali nam je obećao da će pitanje cene bez prava popusta biti rešeno u drugoj polovini februara.Ništa se nije desilo, političko pitanje….Šta bi sa obećanjem?
             Nakon tog sastanka, SITAB se po odluci Nezavisnosti više ne zove na sastanke radne grupe....
Bili smo sa njima u radnoj grupi, predložili nas.Nismo se slagali sa svim  njihovim idejama, jer nisu u interesu taksi-preduzetnika, načinom na koji rade, jer je to dovelo do ovakvog stanja. Svađe, ubeđivanje, pretnje i onda nas izbacuju iz pregovora, a  Nezavisnost ne zove na sastanke….Sada im SITAB smeta, oni će bolje, kao i do sada?
       Postavljamo pitanje svim taksi-preduzetnicima:ZAŠTO I SA KOJIM PRAVOM NAS ZASTUPAJU VLASNICI FIRMI?
KAKO VLASNIK MOŽE DA PREDSTAVLjA TAKSISTU KADA JE TO OČIGLEDAN SUKOB INTERESA? Ko im je dao legitimitet?
   NEKA VLASNICI SEBE ZASTUPAJU U DELU KOJI SE TIČE NjIH, A NE TAKSI-PREDUZETNIKA! Neka se i oni LICENCIRAJU, neka traže licence za taksi-asocijacije, pa nek onda zapošljavaju divljake i skupljaju novac od njih!
        Neka  nas puste da sami odlučimo kakvu LICENCU želimo i da sami sebe zastupamo!
    JEDNA OD  KAZNI ŠTO ODBIJAMO DA SE UDRUŽIMO I UČESTVUJEMO U ODLUČIVANjU O NAŠOJ SUDBINI, JE  TO ŠTO TO  RADI KO HOĆE, KAKO MU ODGOVARA, I NE BRINE O INTERESU TAKSI-PREDUZETNIKA!
       Pozivamo Vas da nam se pridružite, da prekinemo ovu agoniju koja nas upropaštava, da svoje probleme i naše da okruženje partnerski uredimo sa gradom u korist naših sugrađana i nas samih, DA PREDSTAVLjAMO SAMI SEBE, bez uplitanja politike,čuvanja svojih funkcija,  mešanja ličnih interesa grupa koji bi da privatizuju taksi i ostave nas bez posla.
     Nemamo drugi izbor, moramo da se izborimo da dobijemo pravo da sami sebe kao preduzetnici zastupamo pred lokalnom i republičkom upravom, nemojte da dozvoljavate da neko drugi kao naš predstavnik završava svoje poslove i bogati se, dok smo mi samo nemi posmatrači i gledamo kako nas upropaštavaju. SITAB može bolje, jer smo legitimni predstavnici taksi-preduzetnika koji pre svega žele da pomognu sebi, jer smo i sami taksi-preduzetnici!
     SITAB okuplja isključivo taksi-preduzetnike Begrada, nemamo sukob interesa kada predstavnjamo sami sebe, nismo politička organizacija, nismo vlasnici taksi-asocijacija, sve za šta se zalažemo i sve naše dopise ne krijemo, možete ih pročitati na našem sajtu  WWW.SITAB.RS .Svakog ponedeljka, u 20 časova.Murska 14, sastanak članova SITAB-a mob.063/8535-464

 

 clanovi radne grupe